• EHa7vBDMQHedqs9Jj0SoRA.jpg
  • SAM_0042.JPG
  • RepD9V6TxyG65wsuwj8g.jpg
  • blaa.jpg
  • poli.jpg
  • SAM_0034.JPG
  • d6SzI6VPTRqsXltU94XK2A.jpg
  • SAM_0007.JPG
  • IMG_20190305_131336.jpg
  • 20220111_184605.jpg
  • 20181205_090125.jpg
  • SAM_0015.JPG
  • warsztaty chemiczne (3).jpg
  • 9KC5M8MTLqBhzvQ3KPRSw.jpg
  • SAM_0030.JPG
  • DSC_0525.jpg
  • IMG_9887.JPG
  • DSC03078.JPG
  • chemiczne (2).jpg
  • IMG_1777.jpg

Program dla szkół „Mleko i owoce w szkole”

 

Program ten został wdrożony w naszej szkole jako jeden z priorytetowych działań, który ma na celu poprawę

stanu zdrowia uczniów i sposobu odżywiania się. 

Program ma również na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące

o charakterze edukacyjnym realizowane przez naszą szkołę.

 

Pysznie, zdrowo, kolorowo - klasa 3A przygotowywała 
zdrowe i smaczne kanapki.

 

 

Klasa 2 A projektowała i wykonywała „Warzywno owocowe ludziki” .
Uczniowie mieli za zadanie nazwać i posegregować przyniesione przez
siebie „ witaminowe smakołyki”. I tak to wszystko się zaczęło, a
pomysłów na ciekawe ludziki uczniom nie brakowało.



Smacznie, zdrowo, owocowo !
Uczniowie klasy 2A aktywnie uczestniczyli w kulinarnych zajęciach i
samodzielnie wykonali surówkę z marchewki i jabłka . 
A jak się robi coś samodzielnie to o wiele bardziej smakuje, wiec
surówka znikła w mgnieniu oka



Co jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie poznali uczniowie klasy 2b,

którzy przygotowali kolorowe sałatki i pyszne kanapki,

a zainspirowani obrazem "Kosz owoców" autorstwa Giuseppe Arcimboldo

stworzyli warzywno - owocowe portrety.

8 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania.  Śniadanie to udany start w nowy dzien.  Z tej okazji klasa 1a samodzielnie przygotowała drugie śniadanie w szkole. Po omówieniu znaczenia warzyw i owoców w jadłospisie ucznia, pierwszoklasiści sami wykonali kolorowe kanapki.

 

Zdrowy posiłek dodaje sił i pomaga w koncentracji podczas wyczerpujących zajęć w szkole. Uczniowie klasy 5a  i 4b przygotowali na godzinie wychowawczej przepyszne zdrowe śniadania. Przy okazji odświeżyli swoją wiedzę o piramidzie zdrowego żywienia. Ale najprzyjemniejsze i tak było wspólne konsumowanie przygotowanych posiłków.

 

 Klasa 2 A w ramach programu, skupiając się na zdrowym odżywianiu, posadziła cebulki z których wyrośnie smakowity szczypiorek. Uczniowie podlewają, obserwują, a efekty będą próbować. 

 

W kwietniu obchodzony jest Dzień Marchewki i aby to uczcić, promując zdrowe odżywianie, uczniowie klasy 2A przygotowali pyszny sok. Samodzielnie obierali marchewki, następnie wyciskali, aby napić się tego zdrowego, pełnego witamin, pomarańczowego soku.

 

W codziennym życiu warto dbać o zdrowie, a kluczem do niego często jest prawidłowa dieta. W naszej szkole uczniowie mają okazję poznawać zdrowe nawyki żywieniowe, przygotować wartościowe posiłki i poznawać zasady savoir-vivre'u. Ta wiedza będzie im towarzyszyć przez całe życie:)