Program dla szkół „Mleko i owoce w szkole”
Program ten został wdrożony w naszej szkole jako jeden z priorytetowych działań, który ma na celu poprawę
stanu zdrowia uczniów i sposobu odżywiania się.
Program ma również na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące
o charakterze edukacyjnym realizowane przez naszą szkołę.
Pysznie, zdrowo, kolorowo - klasa 3A przygotowywała
zdrowe i smaczne kanapki.
Klasa 2 A projektowała i wykonywała „Warzywno owocowe ludziki” .
Uczniowie mieli za zadanie nazwać i posegregować przyniesione przez
siebie „ witaminowe smakołyki”. I tak to wszystko się zaczęło, a
pomysłów na ciekawe ludziki uczniom nie brakowało.
Smacznie, zdrowo, owocowo !
Uczniowie klasy 2A aktywnie uczestniczyli w kulinarnych zajęciach i
samodzielnie wykonali surówkę z marchewki i jabłka .
A jak się robi coś samodzielnie to o wiele bardziej smakuje, wiec
surówka znikła w mgnieniu oka
Co jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie poznali uczniowie klasy 2b,
którzy przygotowali kolorowe sałatki i pyszne kanapki,
a zainspirowani obrazem "Kosz owoców" autorstwa Giuseppe Arcimboldo
stworzyli warzywno - owocowe portrety.
8 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. Śniadanie to udany start w nowy dzien. Z tej okazji klasa 1a samodzielnie przygotowała drugie śniadanie w szkole. Po omówieniu znaczenia warzyw i owoców w jadłospisie ucznia, pierwszoklasiści sami wykonali kolorowe kanapki.
Zdrowy posiłek dodaje sił i pomaga w koncentracji podczas wyczerpujących zajęć w szkole. Uczniowie klasy 5a i 4b przygotowali na godzinie wychowawczej przepyszne zdrowe śniadania. Przy okazji odświeżyli swoją wiedzę o piramidzie zdrowego żywienia. Ale najprzyjemniejsze i tak było wspólne konsumowanie przygotowanych posiłków.
Klasa 2 A w ramach programu, skupiając się na zdrowym odżywianiu, posadziła cebulki z których wyrośnie smakowity szczypiorek. Uczniowie podlewają, obserwują, a efekty będą próbować.
W kwietniu obchodzony jest Dzień Marchewki i aby to uczcić, promując zdrowe odżywianie, uczniowie klasy 2A przygotowali pyszny sok. Samodzielnie obierali marchewki, następnie wyciskali, aby napić się tego zdrowego, pełnego witamin, pomarańczowego soku.
W codziennym życiu warto dbać o zdrowie, a kluczem do niego często jest prawidłowa dieta. W naszej szkole uczniowie mają okazję poznawać zdrowe nawyki żywieniowe, przygotować wartościowe posiłki i poznawać zasady savoir-vivre'u. Ta wiedza będzie im towarzyszyć przez całe życie:)