Klasa V

 

 

24.03

Opracuj plakat dotyczący ZDROWEGO ŻYWIENIA - podręcznik str. 64 - 67, pracę wyślij na adres mejlowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Plakat może być wykonany na kartce z bloku lub w dowolnym programie komputerowym do piątku 20 marca.

 

17.03

Witam Wszystkich
Z techniki odesłać plakaty oraz jak znajdziecie czas wykonać pisanki ( w załączniku) images/pdf/pisanka.pdf - czas do świąt:)

 

31.03

Witam, dzisiaj przed nami kolejna lekcja techniki.
Proponuję, abyście przygotowali dzisiaj dla swoich najbliższych posiłek, może to być śniadanie (pyszne kanapeczki), a może ktoś potrafi ugotować obiad.
Zapraszam do kulinarnych poszukiwań i czekam na zdjęcia pysznych (mam nadzieję) potraw.
Pamiętajcie o zdrowym żywieniu i o składnikach pokarmowych, które powinny być dostarczane do naszego organizmu codziennie:)
Pozdrawiam i życzę smacznego:)

 

07.04

Przygotuj kartkę wielkanocną i podaruj ją najbliższym na święta

WESOŁYCH ŚWIĄT

 

21.04

TEMAT: Bardzo ważne witaminy.

ZOBACZ FILM:

 

 

NOTATKA:

Narysuj kilka produktów spożywczych oraz napisz jakie te produkty zawierają witaminy.

 

28.04

KARTA PRACY - images/pdf/witaminy.pdf

 

 

05.05

Temat: Piramida zdrowego żywienia.

ZOBACZ FILM:

 

Podręcznik str. 67

 

Pod tematem lekcji przerysuj piramidę i uzupełnij zad. 5.

 

 

 

SPRAWDŹ czy zrobiłaś/eś dobrze.

 

Podstawą diety powinny być warzywa i owoce. Oprócz nich trzeba jadać węglowodany. Rzadziej w jadłospisie powinien pojawiać się nabiał, a mięso, jaja, drób i ryby lepiej ograniczyć do dwóch porcji w tygodniu. Nie wolno też zapominać o tłuszczach, nasionach i orzechach.

NIE WYSYŁAMY DZISIEJSZEJ NOTATKI

 

12.05

Temat dzisiejszej lekcji to:

Jak przechowywać żywność w lodówce? - images/pdf/Przechowywaniezywnosci.pdf

NIE WYSYŁAMY DZISIAJSZEJ NOTATKI

 

19.05

KARTA PRACY - images/pdf/wiemcojem.pdf

Proszę wkleić lub przepisać kartę pracy i uzupełnić.

NIE WYSYŁAMY KARTY PRACY

 

26.05

Temat: Metody konserwacji żywności.


Cel: Poznam metody i sposoby przechowywania żywności.

ZOBACZ:

 

 

 

Temat w podręczniku na str. 72 i 73.

Notatka:
Przerysuj i przepisz schemat -  METODY KONSERWACJI ŻYWNOŚCI ze str. 72

Pod schematem narysuj dwie wybrane metody konserwacji żywności oraz wykonaj do zeszytu zadanie 3 str. 73.

O przesłanie notatki i zadań proszę: Nikodema, Dawida, Bartka, Basię.

DLA CHĘTNYCH: Wykonaj jedną z metod konserwacji żywności i prześlij mi zdjęcie:)

 

 2.06

Temat: Organizuję przyjęcie.

Cel: znam zasady zachowania się przy stole.

Zadanie dla Was:

Zaprojektuj i narysuj dekorację stołu na okolicznościowe przyjęcie związane ze swoimi urodzinami. Praca ma być wykonana na kartce z bloku lub na komputerze. Na przyjęciu ma być min. 4 osoby.

Przykłady jak powinny być ułożone sztućce w załączniku - stół.

 W załączniku również przykład nakrycia stołu - przyjęcie.

Prace wysyłacie WSZYSCY - to ostatnia praca na ocenę.


TERMIN do poniedziałku 8 czerwca.
W razie pytań proszę o kontakt.

Jak prawidłowo ułożyć sztućce.

 

PRZYJĘCIE

 

 

9.06

KARTA PRACY - images/pdf/zdrowienatalerzu.pdf

NIE WYSYŁAMY KARTY PRACY

 

23.06

Witam:)
Na dzisiejszej lekcji zobaczcie sobie filmy o zdrowym odżywianiu i tym samy powtórzymy wiadomości z tego działu:)

Jak zdrowo żyć:)

 

 

Pamiętajcie również, że dzisiaj Dzień Ojca - może jakiś pyszny, zdrowy deser przygotujecie dla taty?:)


Pozdrawiam :)