24.03
Opracuj plakat dotyczący ZDROWEGO ŻYWIENIA - podręcznik str. 64 - 67, pracę wyślij na adres mejlowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Plakat może być wykonany na kartce z bloku lub w dowolnym programie komputerowym do piątku 20 marca.
17.03
Witam Wszystkich
Z techniki odesłać plakaty oraz jak znajdziecie czas wykonać pisanki ( w załączniku) images/pdf/pisanka.pdf - czas do świąt:)
31.03
Witam, dzisiaj przed nami kolejna lekcja techniki.
Proponuję, abyście przygotowali dzisiaj dla swoich najbliższych posiłek, może to być śniadanie (pyszne kanapeczki), a może ktoś potrafi ugotować obiad.
Zapraszam do kulinarnych poszukiwań i czekam na zdjęcia pysznych (mam nadzieję) potraw.
Pamiętajcie o zdrowym żywieniu i o składnikach pokarmowych, które powinny być dostarczane do naszego organizmu codziennie:)
Pozdrawiam i życzę smacznego:)
07.04
Przygotuj kartkę wielkanocną i podaruj ją najbliższym na święta
WESOŁYCH ŚWIĄT
21.04
TEMAT: Bardzo ważne witaminy.
ZOBACZ FILM:
NOTATKA:
Narysuj kilka produktów spożywczych oraz napisz jakie te produkty zawierają witaminy.
28.04
KARTA PRACY - images/pdf/witaminy.pdf
05.05
Temat: Piramida zdrowego żywienia.
ZOBACZ FILM:
Podręcznik str. 67
Pod tematem lekcji przerysuj piramidę i uzupełnij zad. 5.
SPRAWDŹ czy zrobiłaś/eś dobrze.
Podstawą diety powinny być warzywa i owoce. Oprócz nich trzeba jadać węglowodany. Rzadziej w jadłospisie powinien pojawiać się nabiał, a mięso, jaja, drób i ryby lepiej ograniczyć do dwóch porcji w tygodniu. Nie wolno też zapominać o tłuszczach, nasionach i orzechach.
NIE WYSYŁAMY DZISIEJSZEJ NOTATKI
12.05
Temat dzisiejszej lekcji to:
Jak przechowywać żywność w lodówce? - images/pdf/Przechowywaniezywnosci.pdf
NIE WYSYŁAMY DZISIAJSZEJ NOTATKI
19.05
KARTA PRACY - images/pdf/wiemcojem.pdf
Proszę wkleić lub przepisać kartę pracy i uzupełnić.
NIE WYSYŁAMY KARTY PRACY
26.05
Temat: Metody konserwacji żywności.
Cel: Poznam metody i sposoby przechowywania żywności.
ZOBACZ:
Temat w podręczniku na str. 72 i 73.
Notatka:
Przerysuj i przepisz schemat - METODY KONSERWACJI ŻYWNOŚCI ze str. 72
Pod schematem narysuj dwie wybrane metody konserwacji żywności oraz wykonaj do zeszytu zadanie 3 str. 73.
O przesłanie notatki i zadań proszę: Nikodema, Dawida, Bartka, Basię.
DLA CHĘTNYCH: Wykonaj jedną z metod konserwacji żywności i prześlij mi zdjęcie:)
2.06
Temat: Organizuję przyjęcie.
Cel: znam zasady zachowania się przy stole.
Zadanie dla Was:
Zaprojektuj i narysuj dekorację stołu na okolicznościowe przyjęcie związane ze swoimi urodzinami. Praca ma być wykonana na kartce z bloku lub na komputerze. Na przyjęciu ma być min. 4 osoby.
Przykłady jak powinny być ułożone sztućce w załączniku - stół.
W załączniku również przykład nakrycia stołu - przyjęcie.
Prace wysyłacie WSZYSCY - to ostatnia praca na ocenę.
TERMIN do poniedziałku 8 czerwca.
W razie pytań proszę o kontakt.
Jak prawidłowo ułożyć sztućce.
PRZYJĘCIE
9.06
KARTA PRACY - images/pdf/zdrowienatalerzu.pdf
NIE WYSYŁAMY KARTY PRACY
23.06
Witam:)
Na dzisiejszej lekcji zobaczcie sobie filmy o zdrowym odżywianiu i tym samy powtórzymy wiadomości z tego działu:)
Jak zdrowo żyć:)
Pamiętajcie również, że dzisiaj Dzień Ojca - może jakiś pyszny, zdrowy deser przygotujecie dla taty?:)
Pozdrawiam :)